Šokiranje Micelija?

Vrijeme je za pobudu i početak rasta gljiva.
Google kaže da je nakon potpunog prožimanja smjese sporama micelija, potrebno tu istu smjesu "šokirati", kako bi se na taj način pobudio rast gljiva.
Navodno taj postupak na neki način zavara spore micelija, u stilu "došlo proljeće, vrijeme je za širenje/razmnožavanje" ... ne znam da li da vjerujem u to, ali pošto mi se čini važnim, izveo sam postupak sa prve dvije boce (daje rezultate).

Napunio sam kantu vode sa 2 boce prožete micelijem, koje su imale rupe/otvore na dnu i sa strane, ubacio sam nešto leda unutra, i ostavio u hladnjaku preko noći.
Ujutro sam ih izvadio, škarama sam na bocama izrezao otvore raznih veličina, i poslije 5-6 dana zalijevanja maglom iz spray boce, krenuo je rast.
Iako google naglašava da je potrebno vlažiti boce/smjesu ne-kloriranom vodom, meni se to učinilo pretjerivanjem, pa sam prskao vodom iz gradskog vodovoda.
Oni oprezni, kojima se ne da vući 5L vode iz shoppinga, neka ostave bocu sa vodom iz slavine na suncu jedan dan, i pretpostavljam da će većina klora iz vode ispariti.
Zašto tako oštro prema kloru?
Klor ubija razvoj bakterija/spora/bilo kakvih živih organizama u vodi, pa tako u dobroj mjeri zaustavlja i razvoj gljiva iz spora micelija.

Trenutno sa nekoliko boca testiram neophodnost tretiranja "šokiranjem", i ima osjećaj da se i taj korak može preskočiti. Ako niknu gljive, to će biti jasan znak.



Update:
Kao što se vidi iz fotografije ispod, gljive niču bez problema i bez "šokiranja". 



No comments:

Post a Comment