Inkubacija je vrijeme rasta micelija i prožimanje posude sa sporama gljiva.
Kada sam
pomiješao micelij, talog kave i piljevinu te sa time napunio prazne boce
koka kole, boce nisam začepio, te sam na njima nožem izrezao otvore na dnu
kako bi se višak vode cjedio, te 4-5 malih otvora sa strane.
U ovom periodu, periodu inkubacije, čini se da miceliju ne treba previše kisika.
Treba napomenuti da miješanje sastojaka nije poželjno raditi dok je neki sastojak vruć ili čak i topao, jer to bi moglo naštetiti miceliju. Miješajte sastojke u bocu samo kada su hladni odnosno na sobnoj temperaturi.
Boce je potrebno držati na toplom mjestu, ne pretoplom, izložene indirektnoj svjetlosti, nikako direktnim sunčevim zrakama.
Ja sam boce još zaštitio od prašine tako da sam ih stavio u plastične vrećice.
Tokom inkubacije, uvijek sam na bocama, na unutrašnjim stijenkama, vidio kapi vode, pa nijednom nisam dodatno vlažio smjesu unutra.
Poslije 2-3 tjedna, boce su se potpuno prožele paučasto bijelim micelijem gljiva do stupnja koji je vidljiv na fotografijama.
To je trenutak kada je potrebno preći na slijedeći korak - tzv. "šokiranje"
No comments:
Post a Comment